na vrh
  • Uvoz i prodaja srebrnog nakita Beograd
  • Maloprodaja srebrnog nakita Beograd
  • Veleprodaja srebrnog nakita Beograd


O srebrnom nakitu

Srebrni nakit je veoma popularan u svetu i kod nas i nezaobilazan je modni detalj u životnoj populaciji gotovo svih generacija, posebno žena ali i muškaraca i dece. Poslednjih godina najzastupljeniji je upravo nakit od srebra zbog povoljne cene u odnosu na druge plemenite metale. U širokoj ponudi srebrnog nakita možete naći klasičan nakit od glatkog srebra, nakit obogaćen poludragim kamenjem, cirkonima, kristalima u raznim bojama, kao i srebro prevučeno dodatkom rodijuma (rodinirano srebro) ili bojeno srebro (pozlata, gold, rose,..). U ponudi je nakit za svakodnevnu eleganciju, poslovne prilike kao i elegantne svečane prilike. 

Srebro i srebrni nakit

Srebro je plemeniti metal koji se koristi za pravljenje nakita još od davnina. Srebrni nakit se sastoji od 92.5% srebra (925) i propratnih materijala od kojih 7,5% uglavnom čini bakar. Čisto srebro sadrži 99,9 % srebra i veoma je mekano te nije moguće napraviti bilo kakav trajan komad nakita ili predmet od čistog srebra. Zato se meša sa drugim metalima. Najčešće se kombinuje sa bakrom jer srebro postaje trajnije uz dodatak bakra.  Minimalna finoća srebra je 925, jer prema međunarodnim standardima komad nakita ne može da se naziva srebrnim ako nema najmanje 92,5 % čistog srebra, odnosno 925 promila.

Održavanje i čuvanje srebrnog nakita

Pravilan način održavanja srebrnog nakita je osnova da nakit dugo zadrži početni sjaj. Najbolje je održavati nakit od srebra tako što ćete ga povremeno obrisati i izglancati krpicom specijalno namenjenoj za održavanje nakita. Srebro je materijal koji po svojoj prirodi ima sklonost da oksidira (tamni). Oksidacija srebra je poznata kao promena boje nakita. Proces oksidiranja srebra prvo polazi od žućkasto bakarne boje, pa vremenom do tamne. Na oksidaciju srebra utiču: vazduh, voda, kozmetika i parfemi koje koristimo, sunčeva svetlost, neonska osvetljenja, vlaga, znoj tela.  Ali ne treba brinuti zbog promena oksidacije jer srebro spada u grupu plemenitih metala i ne može trajno izgubiti sjaj i blistavost. Bilo koji stepen oksidacije (nakit je jako dugo stajao i potamneo) se vrlo lako rešava. Postoje hemijski preparati i sredstva za čišćenje srebrnog nakita, tako da i nakit star dosta godina može povratiti svoj sjaj i izgledati kao nov.

Kao prevetniva posebnu pažnju treba obratiti na način čuvanja srebrnog nakita. Najbolje ga je čuvati u plastičnoj ili pamučnoj vrećici, u kutiji za nakit. Ako nakit ne nosite neko vreme odložite ga u pvc kese ili kutije iz kojih prethodno treba istisnuti vazduh. Uz pravilan način čuvanja i održavanja srebrni nakit će dugo biti blistav i sjajan.

Srebrni nakit kao i ostali plemeniti metali (zlato) su mekane konstitucije, lako savitljivi i krhki, skloni krivljenju i lomljenju te se s toga savetuje oprez i pažljivije korišćenje prilikom nošenja, kopčanja, okretanja. Nakit glatke površine je osetljiv na habanje i grebanje pa ga treba čuvati od oštrih predmeta, brisati i polirati isključivo krpom za nakiti. Srebrni nakit ne zahteva preterane mere održavanja, ne treba ga izlagati hemijskim sredstvima i preparatima (parfemi, mleka i kreme za telo, kiseline, frizerski i kozmetički preparati na bazi kiselina - keratin za kosu, mini-val, farbe, blanševi,..). Nemojte se kupati u bazenima zbog hlora i ostalih sredstava dezinfekcije jer će nakit u kontaktu sa njima odmah potamneti i izgubiti sjaj, takođe skinite nakit kada boravite u spa centrima i saunama.